Kuvaaja sadan vuoden takaa

Minulla on kotona lipaston päällä valokuvat isovanhemmistani. Toisen mummoni kuvan reunassa lukee kuvaajan nimi. Hän on Tyyne Böök.

Olen katsellut tätä kuvaa niin kauan kuin muistan. Vasta muutama päivä sitten havahduin siihen, että en ole koskaan ajatellut, kuka ihmeessä on Tyyne Böök. Mummoni kuva on otettu valokuva-ateljeessa, jollaista hänen kotikunnassaan ei varmasti ole kuvan ottamisen aikana ollut. Kuva kun on luultavasti noin 1910-luvulta.

IMG_7371

Mummoni kädet Tyyne Böökin ateljeen rottinkituolilla. Nuo pitsihihat! 

Ehdin jo miettiä, kuinka siistiä on, että valokuvausateljee on ilmeisesti ollut naisen omistama. Siis 1910-luvulla, jolloin moinen työ ei perinteisesti ole ollut hameväen hommia.

Kaikkitietävältä Googlelta meni pari silmänräpäystä löytää tietoa Tyyne Böökistä. Haku vei minut Suomen valokuvataiteen museon sivuille, jonne on kerätty tietoa 1900-luvun suomalaisista ammattivalokuvaajista.

Sieltä selvisi, että Böök on ollut naimaton ja lapseton ateljeevalokuvaaja. Hänellä on ollut oma ateljee Helsingin Siltasaarenkatu 6:ssa vuosina 1913 – 1926. Hän on myös asunut Tukholmassa.

Nyt en sitten voi olla miettimättä, miten ja milloin mummoni on matkannut kotoaan Helsinkiin ja mennyt kuvattavaksi. Onko hän matkannut ensin sisävesialuksella etelämpään? Onko isovaarini suostunut reissun kustantamaan? Onko mummo lähtenyt yksin vai onko matkassa ollut mukana muita?

Kameran takana on kuitenkin ollut tämä rouva.

2 kommenttia artikkeliin ”Kuvaaja sadan vuoden takaa

 1. Omistat aarteen! Työpaikallani laitettiin tauluina ( suurennoksina) vanhoja valokuvia kaikkien ihailtavaksi.Nyt kun se ”firma ” ei ole enää kasassa, mietin kukahan ne kuvat sai…Niitä myös oli ihana katsella.

  Tykkää

  • Sanos muuta! Kyllähän tämä oma pieni aarre on.

   Minä aina suren kirppareilla niitä laatikoita, joissa on vanhoja valokuvia. Siellä ovat läjässä joidenkin ihmisten menneisyys. Heitä ei kukaan taida muistaa, kun kuvia myydään pennillä kappale.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s